7.3 C
Ordu
19 Nisan 2024, Cuma

2021 Fındık Sezonu Öncesi Değerlendirme

2021 fındık sezonuna az bir zaman kaldı ve her sezon öncesi yaşanan tartışmalar, değerlendirmeler yine gündeme gelmektedir.

Üretim ve ticaret, para kazanmak amacıyla yapılmakta olup bu bağlamda “Fiyat” eksenli değerlendirmeler yapılması işin doğası gereğidir. Fındık fiyatı konusunda esas belirleyici olan “Taban Fiyat” tır. Geride kalan iki sezona bakıldığında taban fiyat artışının yaklaşık %35 olduğu görülmektedir. Hükümetimiz 2021 sezonu fındık fiyatını belirlerken muhakkak ki bu artış oranını ve ek olarak diğer ekonomik faktörleri göz önünde bulunduracak ve üreticilerimiz başta olmak üzere sektörün beklentisine uygun bir taban fiyat açıklayacaktır.

Fındık fiyatının esasını serbest piyasa şartları oluşturacaktır ancak serbest piyasa şartlarında tam rekabetçi ortamın ihdas edilememiş olması devlet müdahalesini zorunlu kılmaktadır. Sosyal devlet anlayışının bir gereği olarak ortaya konulan taban fiyat uygulaması, serbest piyasa fiyatlarının da şekillenmesinde emsal olabilmektedir. Üreticimizin refahı üretim ve kalite artışı manasına gelmektedir ki kaliteli ve yeterli arz, ticari başarı getirip kârı artıracaktır.

Ticaret Borsaları, bu süreçte fiyat tespit eden ya da tayin eden kurumlar değildir. Gerek destekleme alımı gerekse serbest piyasa şartlarında alım satıma konu işlemleri müsbit evraklar üzerinde takip ve tescil eden Ticaret Borsaları, bağlı bulundukları mevzuat gereği oluşan fiyatları usulü dairesinde kayıt altında tutar. Ticaret Borsalarının fiyat tayin etmek gibi bir yetki ve görevleri olmadığı hususuna dikkat çekerek; sektördeki diğer paydaşlardan biri olduğu ve bu müstesna ürünümüzü kıymetlendirmekten başka bir kaygısı bulunmadığı da malumdur.

2021 sezonunun başta üreticilerimiz olmak üzere sektörün tüm aktörlerine hayırlı olmasını temenni ederken, hükümetimizin taban fiyat belirlerken üretim maliyetlerini ve piyasa gerçeklerini muhakkak göz önünde bulundurmasını bekliyoruz.

Bu genel geçer duruma bağlı olarak fiyatın 30.-TL, 35.-TL ya da bu rakamların daha üstünde rakamlar olması mümkündür.

Saygılarımla,

Ziver KAHRAMAN
Ordu Ticaret Borsası
Yönetim Kurulu Başkanı

Başkanın Mesajı