15.9 C
Ordu
18 Nisan 2024, Perşembe

2021 Mahsulü Fındık Sezonu Başladı

Bol, bereketli ve hayırlı bir sezon olmasını temenni ediyoruz. Her sezonda olduğu üzere bu sezon da valiliğimiz tarafından tespit edilmiş hususlara riayet edilmesi menfaatimiz icabıdır.

  • Mevsimlik Tarım İşçileri ile beraberindeki çocuklarının kimliksiz dolaşmalarının önlenmesi hususunda kolluk kuvvetlerine gerekli talimatlar verilmiştir. Bu hususta kolluk kuvvetlerine yardımcı olunması beklenir. Bahçe sahibi işverenlerin yanlarında çalıştırdıkları işçilerin kimlik bilgilerini mahalle muhtarına bildirmeleri gerekmektedir. Bu hususa riayet edilmemesi hâlinde 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’na muhalefetten ötürü yasal işlem yapılacaktır.
  • Mevsimlik İşçilerin konaklama yerleri tespit edilmiş olup gelişigüzel konaklamalarına izin verilmeyecektir. Bahçelerimizde çalıştıracağımız işçilerin konaklamalarında bu hususa özen gösterilmeli ve devletin tespit ettiği kamusal alanlar dışında işçi konaklamasına sebep olunmamalıdır.
  • Bahçelerimizde çalıştıracağımız işçiler için temiz içme suyu başta olmak üzere insani şartları temin etmekle mükellefiz.
  • Çocuk işçi çalıştırmak kesinlikle yasaktır. Bahçelerimizde çocuk işçi çalıştırmamak ve bunu ihlal edenleri ilgililere bildirmek insani bir görevdir. Çocuk işçi çalıştırılması hâlinde ve bunun tespiti ile 5326 Sayılı Kabahatler Kanunun 32.maddesi hükmünce beher çocuk işçi başına 427.-TL idari Para cezası uygulanacaktır.
  • İşçi getiren aracıların (Dayıbaşı) “Tarım İş ve İşçi Bulma Aracı Belgesi” sahibi olmaları gerekmektedir. Aracı kullanılması hâlinde bu belgenin ibrazının istenmesi yerinde olur.
  • Yabancı uyruklu işçiler (Gürcüler) İçişleri Bakanlığı genelgesine bağlı olarak kaymakamlıklarca verilen 90 günlük muafiyet belgesiyle ülkemizde kalabilmektedirler. Yabancı uyruklu işçi çalıştırılması hâlinde muafiyet belgesi ibrazı istenmelidir.
  • COVID 19 pandemisi unutulmadan azami düzeyde önlemelere riayet edilmesi gerekmektedir. Bahse konu kuralların uygulanabilmesi hususunda gerekli önlemler, bilgilendirmeler ve ikazlar yapılmalıdır.

Saygılarımla,

Ziver KAHRAMAN
Ordu Ticaret Borsası
Yönetim Kurulu Başkanı